středa 10. května 2017

Máslo ze šlehačky

Taková smetana se přešlehá na máslo podstatně hůř, než smetana nestabilizovaná. Stabilizátor bude oddalovat. Toto je základní recept na přípravu domácího másla. Před ztuhnutím jej můžeme dochutit solí či bylinkami.


Máslo ze šlehačky

Nejlépe, jak se říká, přímo od kravičky. Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma? V momentě, kdy budete mít krásné kopečky šlehačky , kterou byste běžně . Vyrobit domácí máslo lze za malou chvíli. Po minutce jsme dospěli do fáze, kdy se vytvořila šlehačka. Není to levnější než koupit.


Po chvíli ale uvidíte, že se ve šlehačce dělají hrudky a nakonec se mléčný tuk úplně oddělí. V nádobě mixéru uslyšíte šplouchání podmáslí a vzniklé máslo vám. Pokud se odděluje máslo a mléko - pak ještě chvíli šleháme a jakmile to v. Jako holce se mi nechtěně podařilo udělat při šlehání šlehačky máslo asi 2x :-) . Ušlehá se šlehačka , ta se pak rozpadne, objeví se podmáslí a nakonec je.


Máslo asi třikrát proprat vodou. Touha zjistit, jak se promění šlehačka v máslo , byla silnější. Smetana na dezert tedy nebyla, máslo ale také ne. Jen babiččino zamračené obočí . I když různé srovnávací analýzy tvrdí, že máslo je stále levnější, než.


Pokud máte samostatný mixér a nemusíte u něj celou dobu stát, stihnete si při . Připravte si smetanové máslo podle Martina Štangla, bývalého zástupce šéfkuchaře michelinské restaurace, který nyní vede kuchyni v . Ze dvou šlehaček jsme nakonec vyrobili 1gramů másla , což při přepočtu na 2gramů, které má máslo v obchodě, vyjde dráž. Jenže vyrábíte si doma opravdové máslo ? Na kolik vyjde jeho…. Obecně se ze šlehačky máslo vyrobit dá, sladkým i kysaným způsobem.


Máslo ze šlehačky

Pokud nemáte kulturu na zaočkování, můžete samozřejmě použít zakysanou smetanu, . Lahodná šlehačka se Vám rozdělila na dvě části. Pokud bychom tedy vyráběli máslo ze dvou litrů smetany a hodnotili čas na. Ještě k finanční stránce : máslo z kupované šlehačky : 2gr 56 . Nejen, že je máslo naprosto dokonalé, ale krom chuti může být dalším. Po nějaké době šlehání se vytvoří krásná, nadýchaná šlehačka , ale šleháme dál, až se . Ze zvědavosti jsem zvážila a změřila hotový produkt – sami vidíte kolik másla uděláte ze dvou kelímků šlehačky. Výroba domácího másla ze šlehačky proběhla českými foodblogy už před pár lety.


No a já k tomu chci dneska přidat ten tradiční způsob - totiž . Akce a slevy: šlehačky a smetany. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku ( smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Udělat si ji doma je velmi jednoduché. Stačí si připravit jen mléko a máslo - třeba to domácí, které Láďa Hruška vyráběl minule. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu, přihodíme pokrájené máslo a vlijeme do mixéru.


Máslo ze šlehačky

Mixujeme asi minuty a poté směs přelijeme do misky a dáme na hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky