úterý 13. listopadu 2018

Modřín opadavý

Modřín opadavý

Starší český název modřínu je břem . V tomto období proto nepůsobí příliš . Protože má jehlice, tak musí patřit jedině do třídy . Výskyt : střední Evropa Koruna : řídká, štíhlá, kuželovitá. Borka : žlutohnědá, s věkem tlustá, červenohnědá, . Velmi bujně rostoucí jehličnatá dřevina pro živé ploty. Larix decidua - modřín opadavý. Botanická charakteristika: Jehličnatý strom . Strom velkých rozměrů, opadavý jehličnan, s přímým kmenem, na bázi někdy šavlovitě prohnutý, s velmi štíhlou vysoko . Kvete v březnu až květnu a . Kácení modřínu v Křivém.


Nebylo moc prostoru kde ho bez větších škod složit. Kmen pokrývá šedá, poté červenohnědá, zbrázděná a šupinatá kůra. V žádné zahradě by tento opadavý jehličnan neměl chybět. Ať už jako vzrostlý strom nebo v menších vyšlechtěných podobách. Dosahuje až m výšky a průměru kmene přes m. Rozměry: Strom, výška až m, tloušťka až m, věk až 5let.


Koruna: Koruna v mládí úzce kuželovitá, ve stáří široce kuželovitá nebo nepravidelně vejčitá, . Má přímý, štíhlý, nepravidelně větvený kmen s korunou štíhle kuželovitou a . Jenom se vážně smát ihned nezačni,. Prý nechtěl jehličí, chtěl jenom listí,. Modřín , ten má zvyky opravdu senzační! Tak se teď na protest rok . Mohutný až metrů vysoký strom roste na celém našem území. Jako jediný z našich jehličnanů shazuje na zimu jehličí a na jaře mu vyraší nové.


Původní dřevina především z horských drsných oblastí. Typická pro tento strom je kuželovitá koruna s převislými jemnými větvemi a světle zelená barva. Vyšlechtěny jsou i rozmanité okrasné formy modřínů – jen u modřínu opadavého si můžete vybrat z více než deseti.


Pěstovat lze i další, u nás . Sbíraná část: mladé výhonky. Zánětech horních cest dýchacích, bolestech kloubů, revmatismu. Das Holz der Lärche hat einen zartrosa bis dunkelrotbraunen Kern.


Modřín opadavý

Jeho dřevo je vysoce ceněno, je tvrdé, poměrně pružné a velmi trvanlivé. Má nažloutlou úzkou. Nároky na prostředí: Jeho přirozeným prostředím jsou světlé a roztroušené horské lesy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky